Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ο φόβος των παιδιών στο χώρο του σχολείου..



Εκτεταμένες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο του bullying στην ελληνική σχολική πραγματικότητα, καθώς πάνω από 3 στους 4 μαθητές έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού.


      Φαρμακερά σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση, άσεμνες χειρονομίες, διάδοση κακόβουλων φημών με σκοπό την διαπόμπευση, αλλά και απειλές μέσω facebook, συνθέτουν το λεγόμενο bullying, θύμα του οποίου έχει πέσει περίπου το 10-15% των Ελλήνων μαθητών, παιδιών και εφήβων. Μάλιστα, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, αναφέρει πως το 8,5% των εφήβων δηλώνει ότι υφίσταται εκφοβισμό τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον μήνα, ενώ σε ποσοστό 15,8% παραδέχονται ότι είναι θύτες bullying.
 Από μεγάλη έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού», προέκυψε ότι περίπου το 32% των μαθητών έχει πέσει έστω και μία φορά θύμα bullying (34,2% αγόρια, 29,71% κορίτσια).


Ποιες είναι οι μορφές του bullying  και πως χρησιμοποιούνται :
·         Χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων: 60,69%
·         Σπρωξίματα και χτυπήματα: 45,39%
·         Πειράγματα λόγω εξωτερικής εμφάνισης: 36,3%
·         Ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών μέσω Διαδικτύου: 14,26%
·         Διάδοση τέτοιων φωτογραφιών μέσω κινητών:12,82%

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως :
Αν το παιδί σας αρνείται να πάει στο σχολείο…
 Αν είναι άκεφο, Θλιμμένο,Σιωπηλo,Απόμακρο.
Αν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή αν παρουσιάζει τελείως διαφορετική συμπεριφορά από εκείνη που γνωρίζατε μέχρι σήμερα και αδυνατεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του
είναι πολύ πιθανό να έχει πέσει θύμα bullying.



Τι κάνουνε σε αυτήν την περίπτωση ;
Καταρχάς οι γονείς που το παιδί του έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού θα πρέπει να μπορούν να το διαγνώσουν μόνο εφόσον είναι σε καθημερινή επικοινωνία μαζί του και το πλησιάζουν συναισθηματικά, κτίζοντας παράλληλα μια σχέση φιλίας με αυτό, ώστε να μπορούν να εκμαιεύσουν τυχόν πληροφορίες. Να του προσφέρουν αγάπη, ασφάλεια και υποστήριξη σε φυσιολογικά επίπεδα. Ειλικρίνεια και επίδειξη σεβασμού στην προσωπικότητά του. Επιπλέον, καλό θα ήταν να διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους σχολικούς φορείς.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει και οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές να προσέχουν τα παιδιά τους και τον εαυτό τους αντίστοιχα.

                                                            Κατσαντώνη Λευκοθέα β2