Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!


Μετά από πρόσκληση της ομάδας της εφημερίδας ο δήμαρχος της πόλης μας, κ.Θώμας Κοτσαμπάς, επισκέφτηκε το σχολείο μας, πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει! Η λήξη της θητείας του, το πολιτικό του πρόγραμμα εντός των τεσσάρων ετών που πέρασε στο προσκήνιο της Πετρούπολης και οι επιδιώξεις του για το μέλλον, ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση. Μέσα σε ένα κλίμα φιλικό και ευχάριστο ο δήμαρχος όχι μόνο δέχτηκε ερωτήσεις, αλλά και έθεσε με βαθύτερο στόχο να γνωρίσει τους μαθητές, να κατανοήσει τα προβλήματά μας και να μας στηρίξει σε όλα τα σχέδιά  μας!



 Απαντήσεις
1.       Ποιές είναι οι σπουδές σας;

Τελείωσα το λύκειο στην Πετρούπολη και σπούδασα οικονομικά, συγκεκριμένα λογιστική. Βέβαια δεν βοηθάνε κάπου οι γνώσεις οικονομικών σήμερα με τα οικονομικά προβλήματα που επικρατούν.

2.      Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Πιστεύω πως όλοι πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική, όλοι οι ενεργοί πολίτες. Προσωπικά είχα από μικρός ανησυχίες για τις εξελίξεις στην κοινωνία μας , έβλεπα πράγματα  που με ενοχλούσαν και ήθελα να αντιδράσω με κάποιο τρόπο, να μετέχω κι εγώ σ’ αυτά. Δεν χρειάζεται να ενταχθείς σε κάποιο κόμμα για να ασχοληθείς με το θέμα, πρέπει απλά να ζεις και να δρας πολιτικά, με πολιτική σκέψη. Ήδη στα σχολεία τα παιδιά αποκτούν μα πρώτη επαφή με την πολιτική μέσω των εκλογών που γίνονται για τα πενταμελή και δεκαπενταμελή. Όλα τα πράγματα είναι πολιτική σήμερα και θεωρώ πιο σημαντικούς αυτούς που εκλέγουν και όχι αυτούς που εκλέγονται. Είναι σημαντικό με την πολιτική να ασχολούμαστε όλοι.

3.      Ποιά είναι η σχέση σας με τους πολίτες ως δήμαρχος;

Είναι μία σχέση καθημερινή, αμφίδρομη. Οι πολίτες περιμένουν από μένα, πρέπει να είμαι κοντά τους. Ωστόσο δε νομίζω πως έχει αλλάξει πολύ η επαφή που έχουμε σε σχέση με πριν την εκλογή μου. Απλώς έχω περισσότερες υποχρεώσεις και όπως είπα οι δημότες μου περιμένουν δικαίως πολλά περισσότερα. Προσπαθώ να κάνω ότι μπορώ για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, όμως θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί τους και υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις όπου δεν μπορώ να ικανοποιήσω τις επιθυμίες τους. Δεν πρέπει να τάζουμε ή να παραμυθιάζουμε τους ανθρώπους για πράγματα που δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν.  Γενικότερα πιστεύω ότι ο καθένας από μας πρέπει να είναι ειλικρινής με όλους.

4.      Αναφέρετε 5 πράγματα που σας αρέσουν στο δήμο Πετρούπολης και 5 που επιθυμείτε να αλλάξουν.

Δεν θα άλλαζα την Πετρούπολη με τίποτα. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι οι φίλοι μου,οι αναμνήσεις μου,  η οικογένεια μου, τα παιδιά μου.Εδώ είναι όλη μου η ζωή. Κάτι που με ενοχλεί είναι η συνεχής ανοικοδόμηση των σπιτιών και κυρίως το υπερβολικό ύψος των πολυκατοικιών, ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια. Ωστόσο σημαντικότερο θεωρώ να αλλάξουμε όλοι μας. Να αγαπήσουμε επιτέλους την πόλη μας και να συνειδητοποιήσουμε πως είναι το δεύτερο σπίτι μας. Ο χώρος που ζούμε είναι σημαντικός και όλοι πρέπει να φροντίζουμε να διατηρείται όμορφος.Ό,τι κάνουμε στο τέλος το πληρώνουμε ακριβά είτε μέσα από το οικολογικό πρόβλημα, είτε μέσα από τις ελλείψεις που προκύπτουν σε διάφορες υπηρεσίες λόγω καταστροφών και βανδαλισμών. Αυτό που ζητάω είναι ενδιαφέρον για την πόλη που ζούμε. Η αδιαφορία των πολιτών μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αστυνόμευση, κάτι που θα προτιμούσα να αποφευχθεί ή με την παιδεία, η οποία όμως εξαρτάται σημαντικά από την προσωπική προσπάθεια των ατόμων και όχι από τη δική μου συμβολή.

5.      Στην αρχή της θητείας σας αναφέρατε σε συνέντευξη που είχατε δώσει στην εφημερίδα μας:
·         Παραμονή συμβασιούχων στις θέσεις εργασίας
·         Δημιουργία εγκαταστάσεων (σχολεία)
·         Προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού δωρεάν
·         Κατάργηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς
·         Μείωση δημοτικών τελών στις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες
·         Σχέδιο επέκτασης του μετρό
·         Βελτίωση πεζοδρομίων
Ποια από αυτά καταφέρατε να υλοποιήσετε και ποια όχι;

Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, δεν πληρώνει πλέον κανένας γονιός, καθώς μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αυξήθηκαν τα παιδιά αλλά και το προσωπικό ταυτόχρονα.
Οι συνδρομές των αθλητικών προγραμμάτων στον Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Πετρούπολης περιορίστηκαν στο συμβολικό ποσό των 15 ευρώ για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες εκτός από το κολύμπι του οποίου η συνδρομή μειώθηκε στα 10 ευρώ το μήνα. Την πρώτη χρονιά ήταν δωρεάν όμως υπήρχαν παιδιά που συμμετείχαν σε υπερβολικά πολλές δραστηριότητες ταυτοχρόνως και άφηναν πολλά παιδιά έξω από το πρόγραμμα.
Τα δημοτικά τέλη όντως δεν αυξηθήκαν. Αντιθέτως δημιουργήσαμε προγράμματα βοήθειας για τρίτεκνους, πολύτεκνους, νέα ζευγάρια, ανέργους και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Τώρα για τα πεζοδρόμια η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα καθώς από τα 4 μέτρα πεζοδρομίου στον δήμο ανήκει μόνο το 1,5 μέτρο. Τα υπόλοιπα 2,5 αποτελούν ιδιοκτησία των μαγαζιών με τα οποία βρισκόμαστε σε συνεχείς διαμάχες για το συγκεκριμένο θέμα.
Προσπάθησα επίσης να κρατήσω όσους περισσότερους συμβασιούχους μπορώ στη θέση τους με πολύπλοκες διαδικασίες και δικαστήρια αλλά και αυτά κάποτε τελειώνουν. Έπρεπε επιπλέον να ασχοληθώ και με τις απολύσεις των μη συμβασιούχων.
Υποσχέθηκα επίσης νέες υλικές υποδομές και κτίρια, ιδιαίτερα σχολεία. Η αλήθεια είναι πως ο δήμος δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει όλες αλλά μπορεί να βοηθήσει. Με τη συγχρηματοδότηση της ΕΣΠΑ φτιάχτηκε το 3ο  και το 6ο δημοτικό σχολείο και ένας καινούριος παιδικός σταθμός, ιδρύθηκε το 11ο δημοτικό σχολείο και έγιναν κάποιες προσθήκες στο 9ο δημοτικό σχολείο, ολοκληρώσαμε ένα νηπιαγωγείο, αγοράσαμε δύο οικόπεδα για τη δημιουργία παιδικών σταθμών και τέλος συντηρήσαμε όσα ήδη υπήρχαν , κάτι εξαιρετικά δύσκολο στην εποχή που ζούμε.
Υπάρχει και το σχέδιο επέκτασης του μετρό στην Πετρούπολη. Προγραμματίζονται  δύο στάσεις, μία στη Θηβών (στο Λακιώτη) και μία στο ύψος της Ελαιών. Ωστόσο η πραγματοποίησή του εξαρτάται από τις χρηματοδοτήσεις που θα υπάρξουν στο φορέα κατασκευής του έργου. Είναι μία καλή αρχή όμως και ευχόμαστε να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

6.      Τί σημαίνει για σας η λέξη <<παιδεία>>; Τί γνώμη έχετε για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και ειδικότερα στο θέμα της παιδείας;

Η καθημερινότητα σου, οι τρόποι συμπεριφοράς που επιλέγεις, οι ασχολίες σου με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ολοκληρώνουν την προσωπικότητά σου. Το σχολείο, η οικογένεια αλλά και η προσωπική προσπάθεια που καταβάλλεις συμβάλλουν τα τελευταία αρκετά χρόνια στην απόκτηση κάθε είδους παιδείας. Για να υποτάξεις έναν λαό πρέπει να του αλλάξεις την συνείδηση και να του χτυπήσεις την παιδεία κάτι που κατά τη γνώμη έχει ήδη συμβεί. Πρέπει ακόμα να αλλάξεις τις αξίες, τον τρόπο ζωής και να προβάλλεις λάθος πρότυπα (σημερινή τηλεόραση). Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κυριαρχεί το εγώ παντού. Ακόμα και στο σχολείο μέσω του συστήματος οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Πιστεύω πως εκτός απότην παιδεία έχουν χτυπήσει όλη τη νέα γενιά. Υπάρχουν φυσικά συλλογικές ευθύνες γι αυτό. Ακόμα και εγώ φταίω καθώς η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την πολιτεία. Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πια. Παραδείγματος χάρη κάθε φορά που πηγαίνω στο θερινό σινεμά της Πετρούπολης ή σε διάφορες ποιοτικές παραστάσεις στο Θέατρο Πέτρας παρατηρώ πως η πλειονότητα των θεατών είναι μεγαλύτεροι των 40 και η νέα γενιά πάντα απουσιάζει. Ο κυρίαρχος τρόπος ψυχαγωγίας που μας έχουν επιβάλλει δεν είναι ο σωστός. Δεν συμβάλλει στην πνευματική και ηθική ανάπτυξη του ατόμου. Πιστεύω ειλικρινά πως είναι υποχρέωση του δήμου να προβάλλει τον πολιτισμό καθώς η μελλοντική γενιά θα είναι εθισμένη στον Η\Υ, χωρίς δραστηριότητες και χωρίς ανησυχίες , αν συνεχίσει ο κόσμος έτσι.

7.      Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους μαθητές της Πετρούπολης σε σχέση με το μέλλον τους;

Το μέλλον είναι στα χέρια σας. Πάρτε το! Έχετε την απαραίτητη εκπαίδευση και μόρφωση να το διεκδικήσετε. Μην πατήσετε στα δικά μας χνάρια. Έχουμε μεγαλώσει με ορισμένες νοοτροπίες που δεν γίνεται να αλλάξουν. Δεν είναι κακιά η αμφισβήτηση, όμως χρειάζεται και ο σχεδιασμός. Πάρτε το μέλλον. Η μόρφωση που παίρνετε δεν θα σας χρειαστεί μόνο στη δουλειά αλλά και στην καθημερινότητα και την νοοτροπία σας.


8.      Τι μέτρα έχετε λάβει για τον σιτισμό των απόρων (και ανέργων) δημοτών σας ;

Προσπαθούμε καθημερινά να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά ότι και αν κάνουμε το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Παρόλα αυτά γίνονται κάποιες ενέργειες. Αρχικά οι αποθήκες μας καταφέρνουν να στηρίζουν και να βοηθούν 400 οικογένειες, δίνονται 270 μερίδες φαγητού σε συνεργασία με την εκκλησία και παρέχουμε βοήθεια στους ανήμπορους. Επιπλέον έγινε μια συνεργασία με το ΙΚΑ  και τους γιατρούς ώστε να εξετάζονται δωρεάν κάποια άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και παρέχονται δωρεάν συμβουλές από ψυχολόγους. Τέλος σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς κάθε μήνα μοιράζονταν φάρμακα αξίας 500 €.



9.      Ποια είναι τα έργα σας και τα μελλοντικά σας σχέδια για αυτήν την πόλη ;

Σκοπός μας ήταν η αναβάθμιση της πόλης. Ολοκληρώθηκαν τα σχέδια για τους παιδικούς σταθμούς και τα  σχολεία. Πετύχαμε να μην περάσουν οι δράσεις του δήμου σε ιδιώτες. Ζητήσαμε να αφαιρεθεί ο ειδικός φόρος για το πετρέλαιο από τα σχολεία, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε αλλά αντίθετα μειώθηκε η επιχορήγηση για αυτά. Τέλος, βοηθήσαμε τους συμπολίτες μας που είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

10.   Σκέφτεστε να ξαναβάλετε υποψηφιότητα ;

Όσο νομίζω ότι είμαι χρήσιμος θα βάζω υποψηφιότητα. Δίνουμε μια άνιση μάχη και γίνονται πράγματα που δεν περνάνε από το χέρι σου. Και ναι αισθάνομαι χρήσιμος.

11.    Άμα είχατε την ευκαιρία να  ξαναρχίζατε την θητεία από την αρχή τι θα αλλάζατε ;

Πολλά δεν έχουν υλοποιηθεί, μερικά δεν είναι στο χέρι μου. Θα προτιμούσα όμως να μην φτιάξω μια πλατεία από το να καταργήσω ένα τμήμα του πολιτιστικού. Σίγουρα υπήρχαν επιπλοκές όμως δεν θα άλλαζα τις επιλογές μου , ούτε τους συνεργάτες μου. Υπαρχει μείωση στην οικονομική και κρατική επιχορήγηση στο 45 %.

Εύα Γιαννούκου
Φυλλένια Γούλα

Αγγελική Μπιρμπίλη