Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΧΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ - ΒΙΒΛΙΟΥ!

Στο πλαίσιο του προγράμματος της σχολικής μας εφημερίδας “4th news time” η ομάδα των 4ογράφων πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη. Εκεί είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την αρχισυντάκτρια-εκπαιδευτικό Μαρία Αδαμοπούλου με θέμα «Τηλεόραση και βιβλίο». Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τι συνδέει αλλά και τι χωρίζει την τηλεόραση με το βιβλίο.

Ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν για μας το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για μια απλή διάλεξη. Η κα Αδαμοπούλου έψαχνε μία συζήτηση μαζί μας. Έτσι, όλοι εμείς είχαμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε σχετικά με τη χρήση της τηλεόρασης και του βιβλίου αλλά και να εκφράσουμε ελεύθερα τις απόψεις μας αυτές. Ουσιαστικά οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας ήρθαν από εμάς τους ίδιους ενώ η μόνη συμβολή της αρχισυντάκτριας ήταν η παρουσίαση ορισμένων βίντεο σχετικά με την προσέγγιση βιβλίου και τηλεόρασης και η έκθεση κάποιων εμπειριών της από τον Τύπο και την τηλεόραση.
Τα συμπεράσματα στα οποία οδηγηθήκαμε δεν ήταν πολύ διαφορετικά απ’ αυτά τα οποία ήδη φανταζόμασταν. Ήταν όμως σημαντικό να τα συνειδητοποιήσουμε.  Συγκεκριμένα, η τηλεόραση μπορεί  να είναι ένα σημαντικό μέσο ενημέρωσης και διασκέδασης όμως δεν πρέπει να δεχόμαστε άκριτα ό,τι αυτή παρουσιάζει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην παρουσίαση «Η εμπορική τηλεόραση πουλάει θεατές στους διαφημιστές» γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί  με τα μηνύματα που δεχόμαστε. Η τηλεόραση από την άλλη δεν προσφέρει ψυχαγωγία και εδώ έρχεται το βιβλίο που κινητοποιεί τη φαντασία και αποτελεί πηγή πολιτισμού.  Δυστυχώς η πηγή αυτή  δεν  χρησιμοποιείται  ορθά από τον σύγχρονο άνθρωπο  ακριβώς  επειδή  το τηλεοπτικό κουτί έχει  κυριαρχίσει  σ τα σπίτια μας κι έτσι  το βιβλίο έχει παραμεληθεί. Το μήνυμα λοιπόν που θα θέλαμε να περάσουμε μετά απ’ αυτή μας την εμπειρία είναι ότι η τηλεόραση προσφέρει μεν πολλές δυνατότητες, δεν πρέπει όμως να παραμελούμε και το συναρπαστικό κόσμο του βιβλίου…   
Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί  ότι   το διαδίκτυο   προωθεί  τη  συναναστροφή  του σύγχρονου ανθρώπου με το βιβλίο. Έτσι  υπάρχουν πολλοί τρόποι  που θα μπορούσε κανείς   να διαβάσει  βιβλία  ιδιαίτερα μέσω του διαδικτύου . Μία διεύθυνση που μας πρότινε το ίδρυμα Λασκαρίδη  με σκοπό την ανταλλαγή  και την ανακύκλωση του βιβλίου είναι η www.book4book.gr.

                                                                                                                   Έλενα Καρατασά Β2’
                                                                                                        Λυδία Κωνσταντοπούλου Β3΄
                                                                                                        Αντωνία Γιαννάκου Β1΄