Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Όλοι Διαφορετικοί - Όλοι Ίσοι..

Η 1η Δευτέρα του Οκτώβρη καθιερώνεται ως ημέρα αποδοχής του διαφορετικού.
Τι σημαίνει διαφορετικός;
Σημαίνει να έχεις ένα ιδιαίτερο γνώρισμα, είτε θετικό είτε αρνητικό που σε διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους. Επομένως όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Διαφέρουμε στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την προσωπικότητα, τις πράξεις, τις προτιμήσεις, την εμφάνιση, το χρώμα, το ύψος, το βάρος. 

Αυτό το δεδομένο ο πολύς κόσμος, ως κριτής των πάντων και τιμητής της ιδιαιτερότητας, το αμφισβητεί και σχηματίζει άτομα και ομάδες, τα χλευάζει, τα απομονώνει, τους επιτίθεται.
Τέτοιες συμπεριφορές είναι δεικτικές ελλειμμάτων του πολιτισμού και της ανθρωπιάς. Φανερώνουν άγνοια, γιατί δεν γνωρίζουμε ότι ο «Άλλος» ο «διαφορετικός» είναι αναγκαίος, επειδή γίνεται το μέσο για μια ασφαλή πορεία προς την αυτογνωσία μας.
Όσο πιο οικείος και αποδεκτός γίνεται ο διαφορετικός, όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τα λόγια του, τις ενέργειές του, τη συμπεριφορά του, τόσο περισσότερο διευρύνουμε τη συνείδησή μας.
Η κατανόηση και η αποδοχή του δίνει νόημα στην ίδια τη ζωή, τη δική μας ζωή, και εμείς γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι.
Με την ελπίδα ότι το μήνυμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» που πρεσβεύουν οι σημερινές αθλητικές εκδηλώσεις, θα γίνει κοινή συνείδηση και στάση ζωής .
Ευχόμαστε να περάσουμε καλά, όλοι μαζί!
Γερμανού Άννα
Υποδιευθύντρια