Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Σπουδή στο Κόκκινο

  
Αφετηρία στην αστυνομική λογοτεχνία αποτέλεσε η «Σπουδή στο Κόκκινο», ιστορία του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ που δημοσιεύτηκε το 1887 στο περιοδικό  Beetons Christmas Annual. Η επιρροή του στον λογοτεχνικό κόσμο; Τεράστια


Ένας Άγγλος γιατρός, βετεράνος στον πόλεμο του Αφγανιστάν, επιστρέφει στο Λονδίνο και αποζητά συγκάτοικο λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ύστερα από μία τυχαία συνάντηση, επερχόμενος συγκάτοικος είναι ένας εκκεντρικός χημικός με παράξενο όνομα του οποίου αγαπημένη απασχόληση είναι η εξιχνίαση περίπλοκων εγκλημάτων. Έτσι αρχίζει η δυνατότερη και δημοφιλέστερη φιλία. Αυτή του Σέρλοκ Χολμς και του Τζον Γουότσον η οποία θα μείνει για πάνω από 100 χρόνια στην ιστορία.

Οι αγωνιώδεις περιπέτειές τους ξεκινούν λοιπόν με έναν ανεξιχνίαστο φόνο δίχως στοιχεία εκτός της λέξης RACHE (= εκδίκηση στα Γερμανικά) γραμμένη με αίμα στον τοίχο.

Η αστυνομία είναι προβληματισμένη μέχρι που εμφανίζεται ο ντετέκτιβ Χολμς ο όποιος με τις αξιοθαύμαστες ικανότητες του όχι μόνο θα δώσει φως στις έρευνες αλλά και θα ανακαλύψει λεπτομέρειες που θα εντυπωσιάσουν τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας θα μας ταξιδέψει ακόμη στο παρελθόν, κάνοντας έτσι την έρευνα σχεδόν διαδραστική.



Η «Σπουδή στο Κόκκινο» αποτελεί λογοτεχνικό αριστούργημα του 19ου αιώνα ενώ έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη και έχει εμπνεύσει εκατοντάδες σεναριογράφους και συγγραφείς.
 Συνιστώ το βιβλίο αυτό ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν τη δράση αλλά και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τη δύναμη της φιλίας. Και αν ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε τον Σέρλοκ Χολμς και τις περιπέτειες του…, ξεκινήστε από την αρχή!