Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Radio on air

Στις 20 Ιανουαρίου, η συντακτική ομάδα της σχολικής μας εφημερίδας οργάνωσε μία ακόμη επίσκεψη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά. Λόγος της επίσκεψής μας, ως επερχόμενοι δημοσιογράφοι, ήταν να ενημερωθούμε για το ραδιόφωνο και τα μυστικά του. Κατά την είσοδό μας στο κτήριο όπου στεγάζεται το Λασκαρίδιο Ίδρυμα, μας υποδέχτηκε η κυρία Μυτιληναίου η οποια και θα μας ενημέρωνε για τον κόσμο του ραδιοφώνου.


Το όνομα της κυρίας Μυτιληναίου είναι γνωστό στο χώρο του ραδιοφώνου εδώ και χρόνια. Δουλεύει στο ραδιόφωνο από τα 19 της, αρχίζοντας από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Σήμερα έχει τη δική της εκπομπή στην Menta FM 88.0.

Στην ενημέρωση που μας έγινε μάθαμε πολλά πράγματα που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν πίσω από κάθε ραδιοφωνικό σταθμό και κάθε ραδιοφωνική εκπομπή. Παράδειγμα η υπέρογκη τιμή που χρειάζεται να καταθέσει κανείς για την αγορά ενός νόμιμου σταθμού (η αρχικές τιμές αγγίζουν τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ!!!) αλλά και ο αρκετά υψηλός μέσος όρος ακρόασης ραδιοφώνου από τους Έλληνες πολίτες που μας ξάφνιασε (3,5 με 4 ώρες). Εκτός από τις γνώσεις που αποκτήσαμε για τον τρόπο λειτουργίας ενός ραδιοφωνικού σταθμού, μάθαμε και πώς λειτουργούν οι πειρατικοί σταθμοί οι οποίοι είναι πολυάριθμοι στην περιοχή της Αττικής (εμείς, παρ' όλα αυτά, επιλέγουμε το ιντερνετικό ραδιόφωνο και όχι το πειρατικό!)

Στο τέλος της ενημέρωσης, παίξαμε και ένα ακουστικό "παιχνίδι" 'όπου προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε γνωστές προσωπικότητες-φωνές του ραδιοφώνου από τη φωνή τους και τις χαρακτηριστικές ατάκες τους. Αποχαιρετήσαμε την κυρία Μυτιληναίου με μουσική, φτιάχνοντας τη δική μας ραδιοφωνική "playlist" μέσα από μια λίστα τραγουδιών, ανακαλύπτοντας έτσι πώς λειτουργούν οι μουσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που τόσο αγαπάμε.

Ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε στο Ίδρυμα Λασκαρίδη σύντομα για να παρακολουθήσουμε πολλά ακόμη από τα σεμινάρια που μας δίνει τη