Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

    Η σχολική διαμεσολάβηση είναι μια πρακτική επίλυση των σχολικών συγκρούσεων και εφαρμόζεται με το διάλογο, την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Αποτελεί μια μορφή ειρηνικής επίλυσης επιθετικών συμπεριφορών, η οποία οργανώνεται και εφαρμόζεται εντος του σχολικού πλαισίου, ως εναλλακτική πρακτική που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας. Μια ομάδα μαθητριών και μαθητών εκπαιδεύεται και λειτουργούν ως διαμεσολαβήτριες και διαμεσολαβητές. Εφαρμόζεται διδάσκοντας τεχνικές διαπραγμάτευσης συνεργατικής επίλυσης προβλημάτων και αυτοδυνάμωσης των επλεκόμενων.Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 

   

Στη σχολική διαμεσολάβηση οι μαθήτριες και οι μαθητές συζητούν ανοιχτά χωρίς να δέχονται κριτική από τους διαμεσολαβητές, εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους και διερευνούν όλοι μαζί τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους.







Τα τέσσερα κύρια βήματα της σχολικής διαμεσολάβησης είναι :
  • Θερμό καλωσόρισμα
  • Διερεύνηση του γεγονότος ( ενσυναίσθηση, εμπιστοσύνη, σεβασμός , αποδοχή διαφορετικότητας)
  • Αναπλαισίωση
  • Αίτημα προς βοήθεια

Αυτά τα βήματα είναι τα σημαντικότερα και τα πιο βασικά όταν πρόκειται να γίνει εφαρμογή της διαμεσολάβησης από τους διαμεσολαβητές.

Επιπλέον, η γλώσσα της Καμηλοπάρδαλης είναι η γλώσσα με την οποία οι διαμεσολαβητές επικοινωνούν μεταξύ τους και μετά από αρκετή δουλειά και με τους γύρω τους. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του γεγονότος ότι η Καμηλοπάρδαλη έχει τη μεγαλύτερη καρδιά στο ζωικό βασίλειο. Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να επιτύχει είναι :

  • η παρατήρηση
  • το συναίσθημα
  • η ανάγκη
  • το αίτημα

Συνοψίζοντας, η σχολική διαμεσολάβηση είναι ένας τρόπος που βοηθάει τους μαθητές να εκφράζουν πιο εύκολα και με λιγότερη δυσκολία τα συνασθήματα και τις ανάγκες τους. Κατά τη γνώμη μου, τα περισσότερα σχολεία , αν όχι όλα , πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έπρεπε να εφαρμόζουν την διαμεσολάβηση ως ειδικό μάθημα.

Γιαννοπούλου Ελπίδα A1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου