Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Μετά το πτυχίο τι...;


Άγχος, διάβασμα, μια δύσκολη επιλογή και πανελλήνιες,... Τελικά Πανεπιστήμιο ή κάποια Σχολή της αρεσκείας μας! Σίγουρα έτσι προδιαγράφεται το μέλλον μερικών από εμάς, ένας διαρκής αγώνας για την εκπλήρωση ονείρων. Η φοιτητική ζωή πιθανότατα θα είναι η καλύτερη ενασχόληση με το αντικείμενο που μας γοητεύει, πνευματική ανάπτυξη, ξέγνοιαστες στιγμές, ενεργητικότητα και φυσικά το πολυπόθητο πτυχίο. Όμως, μετά το πτυχίο τι...?

Αγορά εργασίας
Η εύρεση εργασίας είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη σκέψη, καθώς το επάγγελμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές όλων, όχι μόνο από οικονομικής άποψης (κάλυψη βιοτικών αναγκών), αλλά συμβάλλει και στην ψυχοσύνθεση του ατόμου. Ο άνθρωπος κοινωνικοποιείται, επικοινωνεί, ηθικοποιείται, και αναπτύσσει σημαντικές ψυχικές αρετές.
Κατά την διάρκεια των φοιτητικών χρόνων οι περισσότεροι νέοι αναζητούν μια πρόχειρη θέση εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους (promotion κινητής τηλεφωνίας, διανομή φυλλαδίων, service σε καφετέριες, delivery, ημιαπασχόληση κλπ.). Μετά το πτυχίο όμως, η πλειοψηφία των απόφοιτων επιθυμεί να ασχοληθεί με το αντικείμενο που έχει σπουδάσει και να αξιοποιήσει το πτυχίο της. Έρχεται ,λοιπόν, η ώρα της αγγελίας, της πρώτης συνέντευξης, δυστυχώς και της πρώτης απογοήτευσης, ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση και η ραγδαία διόγκωση της ανεργίας δυσχεραίνουν την κατάσταση. Όμως σύντομα θα δοθεί η ευκαιρία εργασίας στον επαγγελματικό κλάδο, που ο καθένας επιθυμεί.


Μεταπτυχιακό
Ίσως κάποιος κατευθυνθεί προς ένα μεταπτυχιακό, το κλειδί που θα ανοίξει πολλές επαγγελματικές πόρτες και θα είναι η ευκαιρία να εντρυφήσει σε έναν τομέα της επιλογής του, τον οποίο δίστασε να δηλώσει την πρώτη φόρα στο μηχανογραφικό του. Επίσης, η ακαδημαϊκή εξέλιξη θα καλύψει πολλές ερευνητικές ανησυχίες και θα αναπτύξει τις δεξιότητες του, διαφοροποιώντας τον από τους κατόχους ενός πτυχίου.
Μία συμβουλή ?
Εκμεταλλεύσου ότι μαθαίνεις και η αποδοτικότητά σου θα κάνει limit up!


Χαλάρωση
Μια πιο ανέμελη επιλογή είναι η ‘χαλάρωση’. Είτε σκέφτεσαι ότι πρέπει να αρχίσεις άμεσα δουλειά ή μεταπτυχιακό είτε όχι, καλό θα ήταν να υπάρξει ένα διάστημα ανεμελιάς, ξεγνοιασιάς και αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα. Αδιαμφισβήτητα, η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες και η ξεκούραση αποκλείει παρορμητικές, βιαστικές αποφάσεις.













Επιτέλους… ΖΩΗ!
Μετά από κοπιαστικά χρόνια μελέτης και σπουδών, ίσως ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις τα όνειρά σου! Μη διστάσεις, καθώς είσαι πλέον ανεξάρτητος, να δημιουργήσεις ένα προσωπικό διάγραμμα με μελλοντικούς στόχους, οι οποίοι εν καιρώ θα τεθούν σε ισχύ. Ταξίδια σε εξωτικά μέρη που θαυμάζεις, χόμπι, ενασχόληση με τις τέχνες ή μια νέα μάθηση, θα διευρύνουν τους πνευματικούς σου ορίζοντες, και εσύ ο ίδιος θα ανακαλύψεις νέα ενδιαφέροντα , όχι πια από βιβλία αλλά μέσω της εμπειρίας.
















Στρατός
Τέλος, ειδικά για τα αγόρια υπάρχει η εμπειρία που ονομάζεται Ελληνικός Στρατός. Αν δεν βλέπεις στον ορίζοντα κάποιο μεταπτυχιακό ή μια δεύτερη σχολή, ο στρατός είναι η ευκαιρία να σκεφτείς πώς θα αξιοποιήσεις το πτυχίο σου ή ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα.


Επιμελήθηκε από τις μαθήτριες του Β΄1:
Βασιλοπούλου Κωνσταντίνα
Διονυσοπούλου Μαρία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου