Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Γιορτή 17ης Νοεμβρίου


17η  Νοεμβρίου
     Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε μέρος στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973.
Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγωντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα
 και Θεσσαλονίκη. Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης. Το πρώτο βράδυ της κατάληψης του Πολυτεχνείου μια ομάδα περίπου εκατό χουντικών νεολαίων της οργάνωσης Κόμμα 4ης Αυγούστου (Κ4Α) του Κώστα Πλεύρη μαζί με ασφαλίτες και παρακρατικούς αποφάσισαν να οργανώσουν εισβολή στο Πολυτεχνείο, αλλά ελλείψει σχεδιασμού και ηγεσίας περιορίστηκαν στην παρεμπόδιση της τροφοδοσίας των φοιτητών από εξωτερικές ομάδες περιφρούρησης.

Η γιορτή μας
Η γιορτή του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή  16  Νοεμβρίου,  στην οποία  ακούστηκαν  πολλά  αφιερώματα για το  Πολυτεχνείο καθώς  και  πολλά  όμορφα τραγούδια με επαναστατικό  πνεύμα  με κύριο παράδειγμα  το Σφαγείο , του  Μίκη Θεοδωράκη. Ακούστηκε  ο ελληνικός  εθνικός ύμνος  καθώς και  υπήρξαν και  πολλές στιγμές  έντονης  συγκίνησης. Ήταν πραγματικά  ένα  όμορφο  αφιέρωμα το οποίο  θα μείνει και στους περισσότερους  μαθητές  ως  μια όμορφη στιγμή.   
                                                                                                                                    Συντάκτες
                                                                                                                 Φλώρος Αντώνης
                                                                                                              Φελέσκουρας Αλέξης
                                                                                                                   Τσίνα Χρήστος
                                                                                                        Χατζηγιαννάκης Δημήτρης
                                                                                                            Τσαγκατάκης Μανώλης
                                                                                                              Στρατηγάκος Δήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου