Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Διαχείριση Άγχους


 > Συγκεκριμένες μυρωδιές όπως η λεβάντα, μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά. Η λεβάντα, ωστόσο, μπορεί να ενισχύσει την επίδραση κάποιων αναλγητικών, οπότε σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν τη χρησιμοποιήσεις.

> Μάσησε την αγαπημένη σου τσίχλα. Σύμφωνα με έρευνες, μασώντας μία τσίχλα μειώνεις τα επίπεδα άγχους και μετριάζεις το στρες. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν πως το ρυθμικό μάσημα μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως η μυρωδιά και η γεύση της σε βοηθούν να χαλαρώσεις.

> Το περιβάλλον και η φύση είναι άμεσα συσχετισμένες με το well-being. Οπότε, την επόμενη φορά που νιώσεις το άγχος να σε κυριεύει πάρε τον χρόνο σου και κάνε μία βόλτα στη φύση. Ακόμα και μερικά λεπτά θα κάνουν διαφορά.

> Χαμογέλασε! Ακόμα κι αν δεν είσαι χαρούμενος, μπορείς να είσαι χαμογελαστός αφού ένα χαμόγελο σχηματίζεται από τους μύες των ματιών και του στόματος σου, οι οποίοι μειώνουν το στρες του σώματος.

> Σε περίπτωση που γνωρίζεις ότι πρόκειται να βιώσεις μία αγχωτική κατάσταση, λίγη μουσική πριν από αυτήν, ίσως βοηθήσει. Σε πρόσφατη έρευνα, παρατηρήθηκε πως άνθρωποι που άκουσαν ένα χορωδιακό τραγούδι λάτιν μουσικής πριν κάνουν κάτι αγχωτικό (π.χ. να δώσουν έναν λόγο) είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες), σε σχέση με όταν άκουσαν τον ήχο των κυμάτων.

> Κάνε «επανεκκίνηση» στην αναπνοή σου. Κάτσε αναπαυτικά σε ένα ήρεμο μέρος. Ανάπνευσε αργά από τη μύτη και εξέπνευσε το ίδιο αργά, επαναλαμβάνοντας μία λέξη ή φράση που σε βοηθά να χαλαρώσεις. Για να ωφεληθείς πραγματικά αφιέρωσε τουλάχιστον 10 λεπτά.

> Προσπάθησε να παραμείνεις θετικός και συμπονετικός απέναντι σου. Η καλή σχέση με τον εαυτό μας, βοηθάει να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση διαφορετικά. Μίλα στον εαυτό σου ευγενικά και ενθάρρυνε τον όπως θα έκανες αντίστοιχα στον καλύτερο σου φίλο.

> Ένας καλός τρόπος για αποσυμπίεση είναι να καταγράψεις τις σκέψεις σου. Από τη στιγμή που θα βρίσκονται στο χαρτί μπορείς να «δουλέψεις» καλύτερα και να ανακαλύψεις τρόπους για να επιλύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα.

> Αναζήτησε την παρέα κάποιου αγαπημένου σου προσώπου και μίλα του για οτιδήποτε σε ανησυχεί. Εκτός του ότι θα νιώσεις λιγότερο μόνος, δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα και ίσως ο φίλος σου σού προτείνει μία λύση ή οπτική που δεν είχες σκεφτεί.

> Η γυμναστική παραμένει «διαχρονική αξία» στην ανύψωση της διάθεσης σου, αφού καθαρίζεις το μυαλό σου και παράλληλα κάνεις ένα «διάλειμμα» από οτιδήποτε σε αγχώνει.

>Ένα καλό βιβλίο, μια καλή μουσική, ένα ευχάριστο περιοδικό διώχνουν το ΑΓΧΟΣ: φίλοι στα δύσκολα. Ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό που σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχάσετε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αποκτήστε hobby οπωσδήποτε, γιατί σας βοηθούν να ξεφεύγετε.

>Η οργάνωση διώχνει το ΑΓΧΟΣ. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα με προτεραιότητα και στη σειρά τους. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μαζί. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα ένα-ένα, όχι όλα μαζί με μιας. Παν μέτρον άριστον. Μην προσπαθείτε να φορτωθείτε πολλά πράγματα ταυτοχρόνως. Πρέπει να είστε ρεαλιστές: δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα.

>Η συζήτηση διώχνει το ΑΓΧΟΣ, βοηθά και δίνει λύσεις: το πρόβλημα γίνεται μικρότερο και ελαφρύτερο όταν το μοιράζεστε με κάποιον άλλο. Ένας φίλος, ένας σύμβουλος, ένας συνεργάτης ή ένας συνάδελφος μπορεί και αυτός να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, ή να το βίωσε στο παρελθόν. Μην υποτιμάτε τη συμβουλή του, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Μοιρασμένο με άλλους ΑΓΧΟΣ είναι μισό ΑΓΧΟΣ - μοιρασμένη χαρά είναι διπλή χαρά!
                                                                                                                                      Συντάκτες
                                                                                                                 Φλώρος Αντώνης
                                                                                                              Φελέσκουρας Αλέξης
                                                                                                                   Τσίνα Χρήστος
                                                                                                        Χατζηγιαννάκης Δημήτρης
                                                                                                            Τσαγκατάκης Μανώλης
                                                                                                              Στρατηγάκος Δήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου