Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Εκπαιδευτική Εκδρομή στις εκδόσεις Πατάκη

Εκπαιδευτική Εκδρομή στις εκδόσεις Πατάκη

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου. Το κουδούνι χτυπάει και οι μαθητές παραμένουν διασκορπισμένοι στο προαύλιο. Οι καθηγητές δεν κατεβαίνουν από το γραφείο. 
"Θα περιμένουν να έρθουν τα πούλμαν" συμπεραίνει μια κοπέλα από την διπλανή παρέα.
Την περασμένη Τρίτη , λοιπόν, οι μαθητές πέρασαν την σιδερένια πόρτα του λυκείου, με περισσότερη όρεξη και λιγότερο άγχος από ότι συνήθως, διότι ήταν για όλες τις τάξεις του σχολείου μας, μέρα εκδρομής.
Ο προορισμός της Α' λυκείου ήταν οι εκδόσεις Πατάκη. Τα τμήματα της χωρίστηκαν στα δύο, ώστε οι μαθητές να παρακολουθήσουν δύο από τα προγράμματα που είχε διοργανώσει το βιβλιοπωλείο, για τον φετινό μήνα εφηβείας. 
Αφού ο υπεύθυνος μας είπε λίγα λόγια για τις εκδόσεις και τις ετήσιες δράσεις που διοργανώνουν μας άφησαν να περιπλανηθούμε στο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Ποίηση και Φυσική. Έτσι ονομαζόταν το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε, το οποίο είχε ως κύριο άξονα τις θετικές επιστήμες. 
Με μια πρώτη ματιά, η ποίησή και η επιστήμη μοιάζουν σαν δύο πράγματα αντίθετα, δύσκολο να συνδυαστούν. Κι όμως, μέσω μιας σειράς ενδιαφέροντων πειραμάτων - συνοδευόμενα από ποίηση - οι συμπαθέστατοι συντελεστές κατάφεραν να αποδείξουν το αντίθετο: Η φυσική είναι μια επιστήμη βαθιά ποιητική. 
Σίγουρα κάτι τέτοιο, απέχει από την ιδέα που έχουμε (οι περισσότεροι μαθητές) για τις φυσικές επιστήμες. Στο σχολείο άλλωστε, χωριζόμαστε σε θετικούς και σε θεωρητικούς, σε αυτούς που τους αρέσει η φυσική και σε αυτούς που απολαμβάνουν τη λογοτεχνία. Η επίσκεψη αυτή μας δίδαξε πολλά καινούργια πράγματα, και  μας έδωσε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλές μονοδιάστατες απόψεις, ώστε να φτάσουμε στο συμπέρασμα πως οι θετικές επιστήμες και οι τέχνες είναι αλληλένδετες.
Εν κατακλείδι, η ομάδα "καλλιτεχνικής φυσικής" κατάφερε εύκολα να υπερβεί τις προσδοκίες των μαθητών. Ο χρόνος πέρασε ευχάριστα τις ώρες που περάσαμε εκεί, και σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούσε η καλή διάθεση και το χιούμορ καταφέραμε εκτός των άλλων να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.


Βιργινία Μιλιάκη Α'3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου