Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ



«Ρατσισμός και Διαφορετικότητα- Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» είναι το σύνθημα της 1ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού που θα λάβει χώρα σε κάθε σχολείο της Ελλάδας την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας που φέτος για πρώτη φορά έβαλε στόχο να παρακινήσει τους μαθητές όλων των τάξεων να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
Το στοίχημα είναι διπλό. Αφενός οι μαθητές κάθε ηλικίας να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η καθημερινή άσκηση στη ζωή και την υγεία τους. Αφετέρου μαθητές που άλλοτε «αποκλείονταν» από τα αθλήματα λόγω σωματικής διάπλασης ή φυσικών ιδιατεροτήτων να μπορούν πια να συμμετέχουν στο παιχνίδι με τους συμμαθητές τους και να πάψει η γυμναστική να είναι μία ώρα μισητή γι’ αυτούς.
Ασφαλώς και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών κατάφερε να αφουγκραστεί την ψυχολογία τέτοιων μαθητών και να φροντίσει έτσι ώστε αυτοί να μην αισθάνονται πλέον κανένα αίσθημα κατωτερότητας. Βεβαίως τέτοιες ενέργειες πρέπει να επικροτούνται και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Επίσης φυσικά, όμως, τέτοιες μέρες πρέπει να μας θυμίζουν ότι το πρόβλημα του ρατσισμού έχει ρίζες πολύ πιο βαθιές που φτάνουν στη συνείδηση των ανθρώπων και στην άκριτη αποδοχή δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων. Γι’ αυτό και στις 6 Οκτωβρίου όλοι εμείς, που έχουμε μιλήσει άσχημα σ’ ένα παιδί που λόγω των κιλών του δεν μπορεί να παίξει καλά ποδόσφαριο ή σε ένα άλλο, που εξαιτίας ενός ατυχήματος «τρέχει σαν κότα» πρέπει να τα παροτρύνουμε να γίνουν μέλη της δικής μας ομάδας και να χαρούμε όλοι μαζί μια μέρα που μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους των προκαταλήψεων.

Καρατασά Έλενα Γ2