Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Έχεις μήνυμα



  Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί μάστιγα της εποχή μας λόγω της διαρκής εξέλιξης της τεχνολογίας. Αποτελεί μια νέα μορφή εκφοβισμού η οποία έχει αναπτυχθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετιά εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου.  Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολείου. Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι όλοι έχουμε πέσει θύματα cyber bullying και ακόμη χειρότερα άθελα μας ή μη έχουμε βρεθεί στη θέση του θύτη!


 Εκδήλωση ηλεκτρονικού εκφοβισμού, εκτός από την αποστολή μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίντεο με χυδαίο ή απειλητικό περιεχόμενο, είναι και η χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου (δηλαδή το να υποκλέψει κάποιος/α την ταυτότητά του και να αναρτά περιεχόμενο υποκρινόμενος/η ότι είναι το πρόσωπο που εκφοβίζεται). Σκοπός του είναι να εκφοβίσει και να περιθωριοποιήσει παιδιά ή εφήβους και πολλές φορές είναι μια μορφή «εκδίκησης» ανάμεσα στους μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να «βλάψουν» τους συμμαθητές τους συνήθως ανώνυμα. Με αποτέλεσμα τα θύματα να αισθάνονται απειλή και να οδηγούνται σε «συναισθηματικό αδιέξοδο».

  Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι το άτομο που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού να απευθυνθεί είτε σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο είτε σε κάποιον καθηγητή του είτε σε κάποιον αρμόδιο φορέα. Να μην ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό να «εξερευνούμε» το διαδίκτυο με ασφάλεια και να διαχειριζόμαστε με προσοχή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Αναστασία Κακούρου, Χριστίνα Ζιώρη Α’2